Pur

Mida köögis bakterite ja mikroobide vastu teha

Bakterid, mikroobid ja mikroorganismid toidust ja prügist reostavad külmikut, tööpindu, seadmeid, köögiriistu, valamut, valamu äravooluavasid ja muud. Neid näpunäiteid ja Puri nõudepesuvedelikku kasutades saab tarvikud, söögiriistu ja pindu puhtamana hoida.

Kuidas mikroobid levivad?

Mikroobid levivad tavaliselt puudutusega, kuid võivad levida ka läbi õhu, sõltuvalt mikroobi tüübist. Mikroobide levimise takistamiseks kogu köögis saab rakendada paari lihtsat meedet.

  • Peske alati käsi enne toidu valmistamist.
  • Kasutage lihatoodete ja köögiviljade lõikamiseks erinevaid lõikelaudu.
  • Peske käsi viivitamatult pärast prügikasti puudutamist.
  • Peske käsi toiduvalmistamistoimingute vahel nagu salati läbisegamine ja selle kontrollimine, kas toit on veel toores.
  • Kahvleid ja nuge pestes ärge kiirustage. Nende õnarustel ja teravikel võib olla mikroobe ning baktereid.

Köögirätikute, käsnade ja muud köögiriistade hoidmine bakteritest ja mikroobidest vabana

Mikroobid köögivalamus võivad levida ja saastada pestavaid nõusid ja nuge-kahvleid. Nõudelapp, käsn, nõudepesuhari, kummikindad ja isegi köögirätikud võivad muutuda mikroobidele saastunud sihtmärgiks. Nende riistade hoidmiseks bakteritest ja mikroobidest vabana toimige järgmiselt.

  • Käsnade nõuetekohaseks puhastamiseks puhastamiskordade vahel võib neid leotada 5 minutit lahuses või teise võimalusena 20 minutit äädikalahuses. Loputage neid pärast kindlasti põhjalikult ja asetage nad valamu kõrvale kuivama. 
  • Peske nõudeharja korrapäraselt, et sellele baktereid ei tekiks. Parimate tulemuste saavutamiseks valige nailonharjastega hari. Neile ei kogune nii palju baktereid.
  • Kummikinnaste asendamine on odav, kuid nende hoidmine mikroobivabana ja kasutusvalmis on ikkagi oluline. Valige üks paar kindaid köögis kasutamiseks (ärge ajage neid segamini tualeti puhastamiseks kasutatavate kinnastega). 
  • Loputage kindaid põhjalikult pärast iga kasutuskorda. Pidage meeles, et nõudepesuvahend ja kuum vesi aitavad eemaldada osad baktereid. Enne hoiustamist kuivatage kindaid põhjalikult; neile jäänud niiskus võib aidata bakteritel kasvada.
  • Peske ja desinfitseerige köögirätikuid ja nõudelappe korrapäraselt, isegi kui nad ei näi olevat määrdunud. Desinfitseerimiseks peske võimalikult kuumadel temperatuuridel.

Köögi puhastamine nõudepesuvahendiga

Pur nõudepesuvahendit võib kasutada ka köögi puhastamiseks (link leheküljele „Köögi puhastamine nõudepesuvahendiga“). Nõudepesuvahendi ja kuuma veega saab puhastada põhjalikult köögi tööpindu nagu tööpindu, lõikelaudu, pliidiplaate ja lauaplaate. Neid tuleb korrapäraselt puhastada. Bakterite surmamiseks ja ristsaastumise tõenäosuse vähendamiseks võib pinnad desinfitseerida toiduohutute desinfitseerimisvahendite või pleegitiga pärast puhastamist. Lõikelaudu, eriti kui need on puidust, tuleb korrapäraselt asendada, kuna neil võib leiduda mikroobe.

Köögi puhastamisel nõudepesuvedelikuga pidage silmas, et asju, millega puhastate, tuleb samuti pärast iga kasutuskorda puhastada ja kuivatada. See hõlmab moppe ja ämbreid. Ärge unustage küürida ka põrandat, mis on samuti mikroobide eest kaitsetu.